З початком війни в Україні зросли ризики інфекційних захворювань. Їх спричиняють бактерії, віруси, грибки чи паразити. А недуга може протікати як з легкими симптомами, так і загрозливими для життя. Тому важливо розуміти свої ризики інфікування та подбати про своє здоров’я і своїх близьких.

Багато організмів живуть у наших тілах і на них. Зазвичай вони нешкідливі чи навіть корисні. Але за певних умов можуть спричинити захворювання. Деякі інфекційні захворювання можуть передаватися від людини до людини. Деякі передаються комахами чи іншими тваринами. Інші ж — через інфіковану їжу чи воду, чи через вплив організмів у довкіллі. Ознаки та симптоми варіюються залежно від хвороботворного організму, але часто включають лихоманку та стомлюваність.

/Files/images/2023_2024/gjkeht5ibsdsgn4i7gsboiergysbgye7gbrhordn.jpg/Files/images/2023_2024/b0354ebde252ffcdcdad56b6251fe119.jpg

Легкі інфекції можуть лікуватися відпочинком та домашніми засобами, у той час як деякі небезпечні для життя інфекції можуть потребувати госпіталізації.

/Files/images/2023_2024/fahvts/vstavlennoe-yzobrazhenye-770x5776.jpg

Багатьом інфекційним захворюванням можна запобігти з допомогою вакцин. Тож ретельно дотримуйтеся Календаря щеплень.

Пам’ятка для населення
«Що треба знати про вірусний гепатит А»

За даними ВООЗ у світі щорічно реєструється до 10 млн. випадків захворювань на вірусний гепатит А, який має повсюдне та нерівномірне поширення.

Що ж потрібно знати про гострий вірусний гепатит А?
Вірусний гепатит А – гостре інфекційне захворювання вірусної етіології, що характеризується переважним ураженням печінки, пожовтінням шкірних покривів та інтоксикацією організму.
Як можна заразитися вірусом гепатиту А?
Джерелом захворювання є хвора людина, найчастіше із безсимптомними, безжовтяничними та атиповими формами гепатиту А, які переважно зустрічаються у дітей. Інкубаційний період триває від 15 до 50 днів, в середньому 25-30 днів.Вірус може передаватися через брудні руки при тісному спілкуванні від людини до людини (особливо серед дітей у дошкільних закладах, шкільних колективах), забруднену вірусом воду, їжу, що не пройшла достатню термічну обробку, ягоди, фрукти та овочі, вимиті в забрудненій вірусом воді.
Коли хворий стає заразним?
Хворий починає виділяти вірус у зовнішнє середовище з фекаліями через 2-3 тижні після інфікування. Пік вірусовиділення відмічається за 7-12 днів до появи перших клінічних проявів. Після появи жовтяниці виділення вірусу гепатиту А з фекаліями різко знижується і хворий не становить особливої небезпеки для оточуючих.
Що потрібно знати, щоб попередити інфікування вірусом гепатиту А?
Обов’язково мити руки з милом після кожного відвідування туалету та перед кожним прийомом їжі. Особливо важливо привити такі гігієнічні навички дітям, які є найбільш сприйнятливими до інфекції. Необхідно прослідкувати щоб у дитини в школі завжди були вологі серветки для очищення рук та індивідуальна ємність для питної води. Рекомендовано пити воду гарантованої якості: бутильовану або кип’ячену. При використанні води із колодязя або артезіанської води для пиття необхідно переконатися, що дані джерела водопостачання пройшли необхідну дезінфекційну обробку. Вживати тільки добре вимиті овочі та фрукти. Проте, найбільш реальним засобом профілактики вірусного гепатиту А є вакцинація дорослих та дітей, що може забезпечити надійний довготривалий імунологічний захист .
Що робити, якщо хтось із сім'ї захворів на гострий вірусний гепатит А?
При появі перших ознак захворювання звернутися до лікаря. У приміщеннях, де перебували хворі, необхідно провести вологе прибирання із застосуванням дезінфікуючих розчинів. Найголовніше – обов’язково пройти обстеження на виявлення маркерів вірусного гепатиту А у крові! Особливо це актуально при виникненні захворювання у школі або в садочку, де перебуває ваша дитина, бо тільки так можна виявити хворого до появи жовтяниці. Це дозволить захистити Вас та вашу родину від гепатиту А та зупинить його подальше поширення. Часте та ретельне миття рук також допомагає захиститися від більшості інфекційних захворювань.

Найпростіший спосіб підхопити більшість інфекційних захворювань — контактувати з інфікованою людиною чи твариною. Інфекційні захворювання можуть передаватися через прямий контакт, наприклад: Віч-на-віч. Інфекційні захворювання зазвичай розповсюджуються шляхом прямого передавання бактерій, вірусів або інших мікробів від однієї людини до іншої. Це може статися, коли людина з бактерією чи вірусом торкається, цілує, кашляє чи чхає на когось, хто не інфікований. Також хвороботворні організми можуть поширюватися через біологічні рідини під час статевого контакту. Від тварини до людини. Якщо вас вкусить або подряпає інфікована тварина, навіть домашня, ви можете захворіти, а за екстремальних обставин навіть померти. Поводження з відходами тваринництва також може бути небезпечним. Наприклад, ви можете інфікуватися токсоплазмозом під час прибирання котячого лотка.Від матері до дитини. Вагітна жінка може передати мікроби, що призводять до інфекційних захворювань, своїй майбутній дитині. Деякі мікроби можуть проникати через плаценту чи грудне молоко. Мікроби в піхві можуть передаватися дитині під час пологів.Хвороботворні організми також можуть передаватися непрямим шляхом. Багато мікробів можуть затримуватися на предметах побуту, як-то стільниці, ручки дверей або крану.Наприклад, коли ви торкаєтеся дверної ручки після хворого на грип або застуду, ви можете інфікуватися. Особливо, якщо ви доторкнетеся до очей, рота або носа перед миттям рук.Деякі мікроби передаються через укуси комах, таких як комарі, блохи, воші або кліщі.Хвороботворні організми також можуть бути в зараженій їжі та воді. Тому дотримуйтесь правил безпеки продуктів харчування.Кожне інфекційне захворювання має свої специфічні ознаки та симптоми. Найбільш поширені включають такі:висока температура тіла;діарея;втома;біль у м’язах;кашель.Зверніться по медичну допомогу, якщо:вас укусила тварина;у вас проблеми із диханням;кашель триває довше тижня;сильний головний біль із лихоманкою;з’явився висип чи набряк;незрозуміла або тривала лихоманка;виникли раптові проблеми із зором.Попри те, що заразитися інфекційними захворюваннями може будь-хто, підвищені ризики мають люди з пригніченою імунною системою, наприклад:люди, які приймають стероїди або інші ліки, які пригнічують імунну систему, наприклад, препарати проти відторгнення пересадженого органа;люди, які живуть з ВІЛ;онкохворі та люди з хронічними захворюваннями, які впливають на імунну систему;люди старшого віку, діти, вагітні жінки.Поговоріть з лікарем щодо вашого ризику щодо певних інфекцій, особливо якщо ви не вакциновані або у вас ослаблена імунна система. Дезінфікуйте подряпини та рани, а також контролюйте хронічні захворювання, якщо вони у вас є.Щоби знизити ризик інфікування, дотримуйтесь простих порад:Мийте руки. Це особливо важливо до та після приготування їжі, перед прийомом їжі та після відвідування туалету. І намагайтеся не торкатися руками до очей, носа чи рота, оскільки це звичний спосіб проникнення мікробів в організм. Регулярне миття рук — один з найкращих способів видалення мікроорганізмів і профілактики хвороб. Пам’ятайте, що домашні тварини також можуть переносити мікроби. Після контакту з тваринами та прибирання за ними ретельно мийте руки з милом. Якщо такої можливості немає, використовуйте спиртові антисептики.Зробіть щеплення. Вакцинація може значно знизити ризики захворіти на багато недуг. Обов’язково вакцинуйтеся відповідно до національного календаря щеплень, вакцинуйте своїх дітей, і порадьте зробити те ж своїм близьким. Це однаково стосується як дітей, так і дорослих. Надолужте пропущені щеплення дітей за віком. Усвідомлюйте та співставляйте ризики й переваги вакцинації.Дотримуйтесь респіраторної гігієни та етикету кашлю. Так, навіть якщо захворіли, ви не дасте інфекції поширитися далі. Це надзвичайно важливо, адже поряд можуть бути люди, чий організм ослаблений такими захворюваннями як цукровий діабет або гіпертонічна хвороба, для них звичайна ГРВІ може мати важкі ускладнення. Якщо захворіли, залишайтеся вдома.Безпечно готуйте їжу. Тримайте кухонні столи та інші кухонні поверхні в чистоті, коли готуєте їжу. Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти. Готуйте продукти до потрібної температури, ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця й морепродукти. Відокремлюйте сиру їжу від готової. Не залишайте приготовлені продукти за кімнатної температури протягом тривалого часу.Не діліться з іншими засобами індивідуальної гігієни. Використовуйте власну зубну щітку, гребінець і бритву. Уникайте спільного використання склянок для пиття або столових приборів.Не ставтесь легковажно до вживання антибіотиків. Запитайте у свого лікаря, чи є якісь заходи, які можна задіяти для одужання, щоб уникнути вживання антибіотиків. Але якщо лікар наполягає — вживайте препарат суворо дотримуючись прописаної дози та кількості днів прийому.
/Files/1597213465415_IMG.jpg

5 РЕЧЕЙ ПРО КОРОНАВІРУС,
ЯКІ ПОТРІБНО ЗНАТИ БАТЬКАМ – МОН ТА МОЗ ДАЮТЬ РОЗ’ЯСНЕННЯ

МОЗ та МОН навели основні 5 речей про коронавірус, які потрібно знати батькам

5 основних речей, які мають знати батьки про коронавірусну інфекцію COVID-19, та про те, як реагувати, щоб убезпечити свою родину від хвороби. Про це розповідають Міністерство освіти і науки України разом з Міністерством охорони здоров’я сьогодні, 12 березня 2020 року.

ПЕРШЕ. Інфекція передається переважно повітряно-крапельним шляхом від зараженої людини або через дотик до забруднених поверхонь.

ЩО РОБИТИ:

  • попросити дітей не підходити ближче ніж на 1 метр до людей, що кашляють, чхають або мають жар;
  • нагадувати дітям про обов’язкове миття рук перед прийомом їжі та після відвідування вбиральні (мити руки потрібно щонайменше 20 секунд або використовувати дезінфекційні засоби для рук);
  • попросити дітей утриматися від прийому їжі з загальних упаковок або посуду (горішки, чіпси, печиво та інші снеки), куди багато людей занурюють руки;
  • просити дітей уникати привітальних обіймів і рукостискань, поки епідеміологічна ситуація не стабілізується;
  • посилити вимоги до вологого прибирання приміщень, очищення та дезінфекції об’єктів, яких торкається велика кількість людей, провітрювати приміщення;
  • важливо уникати місць масового скупчення людей.

ДРУГЕ. Симптоми інфекції: кашель, біль у горлі, риніт, лихоманка, утруднене дихання, сухий кашель, чхання, біль у грудині; у деяких випадках – діарея або кон'юнктивіт. У складних випадках інфекція може викликати пневмонію. У деяких випадках ця хвороба може бути смертельною, однак переважно це відбувається з людьми середнього чи похилого віку, що мають супутні захворювання.

ЩО РОБИТИ:

  • у разі підвищеної температури дитина має залишитися вдома до повного одужання та одразу отримати консультацію сімейного лікаря.

ТРЕТЄ. Як правильно поводити себе в умовах поширення вірусу?

  • мити руки щонайменше 20 секунд або використовувати дезінфекційні засоби для рук;
  • під час кашлю або чхання прикривати рот і ніс паперовою хустинкою, яку потім необхідно викинути; чхати також правильно у згин ліктя;
  • не підходити ближче ніж на 1 метр до людей, що кашляють, чхають або мають жар, уникати будь-якого тісного контакту з ними;
  • не споживати сирих чи недостатньо термічно оброблених продуктів тваринного походження.

ЧЕТВЕРТЕ. Маски не допомагають убезпечити себе від вірусу, вони допомагають лише в тому разі, коли маску носить хвора людина.

П’ЯТЕ. Наразі не існує жодних ліків для лікування чи запобігання коронавірусу. Будь-які пропозиції в Інтернеті про вакцини чи ліки – неправда.

/Files/images/5e6a5c3589391829235565.png

/Files/2e2a7832f29d6bf7f31f421871788771.jpeg

*************************************************

Щоб запобігти інфекційним захворюванням та харчовим отруєнням, дотримуйтесь таких простих правил:

Ретельно мийте усі овочі і фрукти перед тим, як подавати до столу сирими.

Прищеплюйте дитині любов до чистоти. Привчайте її мити руки з милом перед вживанням їжі, після відвідування туалету, повернення з прогулянки.

Мийте руки з милом перед приготуванням їжі.

Не зберігайте разом продукти, що їдять сирими, і ті, що підлягають кулінарній обробці.Ніколи не кладіть бутерброди, пиріжки, сир, ковбасу, печиво у пакет, де побували овочі, фрукти, ягоди чи яйця, навіть якщо цей пакет здається абсолютно чистим.

Дбайте про те, щоб їжа для дитини була щойно приготованою, свіжою. Не готуйте їжу «із запасом».

Не купуйте продукти, якщо не впевнені у їхній якості, з простроченими термінами зберігання, пошкодженою упаковкою. Дотримуйтесь умов та строків зберігання продукту, зазначених на його упаковці.

Не купуйте продукти харчування на стихійних базарах. Ви маєте право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продуктів.

Не вживайте незнайомі гриби, ягоди, трави. Смертельно небезпечними можуть бути старі або зіпсовані гриби. Не готуйте страви з грибів дітям.

Не беріть у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують зберігання у холоді).

Не використовуйте для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з річок, озер, незнайомих підземних джерел тощо.

/Files/65872002_1362150610576330_350351099493875712_n.jpg

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

Кiлькiсть переглядiв: 68